29 i 30 październiaka 2019 roku przeprowadzone zostały kolejne dwugodzinne warsztaty z cyklu „Smacznie, zdrowo, kolorowa” poświęcone zdrowemu odżywianiu.
Tym razem wzięli w nich udział uczniowie klasy III b (wtorek) i III a (środa).
W czasie zajęć dzieci poznały wartości węglowodanów i ich znaczenie w codziennym jadłospisie, miały możliwość zobaczenia różnych zbóż i produktów z nich powstających – mogły ich dotknąć, spróbować, nauczyły się rozpoznawać je i nazywać. Zdobyte wiadomości dzieci sprawdziły, rozwiązując krzyżówkę tematyczną.
Atrakcyjnym fragmentem zajęć były samodzielne „działania kulinarne” naszych uczniów – oczywiście pod kontrolą i z pomocą nauczycieli. Przygotowano smaczne słodkie desery – babeczki ze zdrowym, niskokalorycznym kremem z kaszy jaglanej i serka mascarpone.
Uczestnicy zajęć wykonali również piękne prace plastyczne z zastosowaniem materiałów naturalnych – łupinek orzechów pistacjowych oraz różnych kasz, mąk i płatków.
Dziękujemy za udział w warsztatach
i zachęcamy do zdrowego, racjonalnego
odżywiania się każdego dnia!
B.Nowakowska i J.Zielińska